Project digitale dobbelsteen

Door Joen op zondag 7 augustus 2011 18:40 - Reacties (8)
CategorieŽn: Gadgets, Persoonlijke belevenissen, Views: 7.093

Project digitale dobbelsteen

Na een tijdje niet te hebben geblokgd, dan toch maar weer eens een blog van mij.

De aankoop
Een tijdje geleden heb ik via Samenkopen.net een digitale dobbelsteen kit gekocht. Dit heb ik gedaan via de Samenkopen actie van de gebruiker Elmoow: Elektronische dobbelsteen kitjes.

De set kostte slechts §4,= dus als het solderen verkeerd zou gaan zou ik geen grote financieŽle schade oplopen. :P Er waren op het moment van aankoop alleen nog enkele sets met gele LED's beschikbaar, dus heb ik die maar gekozen. Een 9V blokbatterij moest je zelf voor zorgen en dus heb ik die gekocht bij de plaatselijke supermarkt.


Voorbereidingen
Een soldeerbout en soldeerstandaard had ik al wel. Een geschikte tafle om aan te solderen niet. Ik had echter nog wel een grote platte doos van mijn balkontafel liggen. Deze heb ik dan ook aan 2 zijden los gemaakt en uitgeklapt als 1 lange rechthoek. Zo kon ik op de grond gaan solderen zonder mijn laminaat te beschadigen.

Vervolgens stalde ik de onderdelen uit de dobbelsteen kit uit op de plaat. Alle onderdelen aanwezig? Alle onderdelen aanwezig.

Voorbereiding: onderdelen uitgestald
Voorbereiding: onderdelen uitgestald

Mijn laptop zette ik op de bank er dicht in de buurt neer om zo de bouwhandleiding te kunnen volgen. Ik ben geen hardware-technicus, dus die bouwhandleiding had ik echt nodig. :P

Stukje bouwhandleiding, erg duidelijk allemaal
Stukje bouwhandleiding, erg duidelijk allemaal

Het solderen
Het solderen ging me ondanks dat ik het al een behoorlijke tijd niet meer had gedaan behoorlijk goed af. Het waren slechts kleine foutjes die voor kwamen, maar eenvoudig te herstellen waren. Er was ook ruim voldoende soldeertin meegeleverd, dus fouten die veel tin zouden kosten konden zodoende nog eenvoudig hersteld worden.

Onderdeel kwijt
O jee! Ineens tijdens het solderen kon ik een onderdeel niet vinden. Het ging hier om een tansistor met 3 pootjes. Ik ging eerst maar verder met solderen van de andere onderdelen en mocht ik na het solderen de transistor nog tegen komen, dan soldeeer ik die er dan nog wel op. Uiteindelijk bleek de transistor ergens achter mij beland te zijn toen ik de spullen had opgeruimd, dus ik kon mijn spullen weer uitpakken en weer opnieuw aan het solderen gaan.

En hij zit in elkaar. Oh nee! Mist onderdeeltje!
En hij zit in elkaar. Oh nee! Mist onderdeeltje!

Klein onderdeeltje op grote vloer
Klein onderdeeltje op grote vloer

Close-up verloren transistor
Close-up verloren transistor

Hij werkt! Of toch niet?...
Na het solderen de 9V blokbatterij aangesloten en de dobbelsteen gecontroleerd. Jup, hij lijkt te werken. :)
Wat mij wel opvalt is dat hij geen enkele keer op een 2 of 3 uit lijk te komen en dus alleen maar op 1, 4, 5 of 6. Ik zal de bedenker van het kitje hier nog eens over mailen.

Nu helemaal af en werkend
Nu helemaal af en werkend

Soldeerkunsten: de onderkant
Soldeerkunsten: de onderkant

Hier nog een filmpje die ik er van heb gemaakt:

Volgende: Grandma proof 01-'10 Grandma proof

Reacties


Door Tweakers user vanaalten, zondag 7 augustus 2011 19:53

Geeft 'ie op 19 seconden in het filmpje nou een '0' terug?!? En een 2 of 3 doet 'ie niet, dus zowel het random-algoritme als het 1...6 range stuk is kaduuk. Lijkt mij een software-iets, er zal wel een microprocessor in het ding zitten.

Door Tweakers user SanderL, zondag 7 augustus 2011 20:33

Die microprocessor is toch dat zwarte 'ding' (excuseer) over de breedte van je 'dobbelsteen'?

Of het nu werkt, of niet, ik vind het idee wel leuk! Spijtig dat ik nog nooit van m'n leven een soldeerbout(?) in m'n handen heb vastgehad.

Door Tweakers user TheFes, zondag 7 augustus 2011 20:47

Zoiets laten wij ook elk jaar de scouts solderen :)

Door Tweakers user Damic, zondag 7 augustus 2011 22:35

Dat zwarte ding is ook wel bekent als een IC (IeCe) en zal waarschijnlijk een pic (type microprocessor) zijn.

Door Tweakers user Sphere-, maandag 8 augustus 2011 17:07

Damic schreef op zondag 07 augustus 2011 @ 22:35:
Dat zwarte ding is ook wel bekent als een IC (IeCe) en zal waarschijnlijk een pic (type microprocessor) zijn.
Het is een circuit met een 4060 Binary Counter.
Zoiets: http://www.circuitsfinder...tal_dice_circuit_376.html

Geen microcontroller dus.

Door Tweakers user wartos, maandag 8 augustus 2011 23:44

Holy Crap!! Nofi maar vind je serieus dat je dat goed gesoldeerd hebt ... ?!

Door Tweakers user Wiebbe, dinsdag 9 augustus 2011 00:07

wartos schreef op maandag 08 augustus 2011 @ 23:44:
Holy Crap!! Nofi maar vind je serieus dat je dat goed gesoldeerd hebt ... ?!
Sjongejonge.. wat een gemier weer..

Hier is iemand die amper wat heeft gesoldeerd.. wat verwacht je nou? Meteen iets professioneel afleveren?

Ik solder op hetzelfde niveau en het werkt, dus who cares?

Door Tweakers user Joen, donderdag 15 november 2012 08:11

Ja ik vind dat ik serieus goed gesoldeerd heb. :+

Reageren is niet meer mogelijk